Mgr. Petra Dalecká, advokátka

Právo a mediace

ÚPRAVA PÉČE O DĚTI

Nabízím klientům právní poradenství a zastupování před soudy ve věcech týkajících se úpravy péče o dítě, vyživovací povinnosti rodičů a kontaktu rodiče s dítětem, včetně informací o právní úpravě a aktuální judikatuře.

Partnerský vztah končí, ale ten rodičovský trvá dál. Při rozpadu partnerského vztahu jsou děti tím nejzranitelnějším článkem. Sami si rozpad vztahu svých rodičů nezvolily, a přesto se musí přizpůsobovat novým změnám, které tato situace do jejich životů přináší. Při práci s klienty proto vnáším do jejich uvažování a rozhodování vždy i pohled na dítě z hlediska toho, co je samo schopné s ohledem na svůj věk zvládnout. V této souvislosti následně mluvím s klienty o možnostech nastavení péče o jejich děti, o úpravě výše vyživovací povinnosti a o rozsahu kontaktu nepečujícího rodiče s dítětem, včetně rodičovských plánů.

Podle mého názoru by se rodiče měli při řešení rodičovského vztahu vždy pokusit odpoutat od vzájemného partnerského konfliktu a měli by se pokusit svůj rodičovský vztah k dětem nastavit zdravě a s respektem k druhému z rodičů, kterého si sami vybrali jako partnera a rodiče pro své dítě.